Werk-privébalans

Het werk met mensen op de groepen kan soms complex en uitdagend zijn. Ook het rondkrijgen van de roosters is niet altijd even eenvoudig, bijvoorbeeld door onderbezetting of uitval. Herken jij dit? Dan is het niet gek als je een hoge werkdruk ervaart. Deze hoge werkdruk en werkstress zorgen ervoor dat het gemiddelde verzuim in de gehandicaptenzorg fors hoger ligt dan het Nederlands gemiddelde. Tijd om dat aan te pakken en daar verandering in te brengen!

Sociale partners in de gehandicaptenzorg hebben een project gelanceerd om drie aspecten rondom werkdruk aan te pakken. Door aan deze drie aspecten te werken, kan je de werk-privébalans bevorderen. Het project bestaat uit: capaciteits- en kwaliteitsplanning, hoe helpt JUS (Jaar-Uren-Systematiek) bij grip op werk en leven en roosteren, ontwikkeling, e-learning en workshops.

Capaciteits- en kwaliteitsplanning

De StAG stelt voor vijf organisaties budget beschikbaar om aan de slag te gaan met capaciteits- en kwaliteitsplanning ter verbetering van de werk-privé balans van de medewerker. Er worden methodieken en interventies aangeboden die afhankelijk van het vraagstuk wat speelt, kan worden ingezet. Denk aan vraagstukken als:

  • Hoe kan ik de toekomstige vraag naar zorg en bijbehorende ureninzet beter inschatten?
  • Hoe krijg ik meer inzicht en de beschikking over een tool om prognoses te maken op capaciteit en de in te zetten JUS-uren?
  • Hoe krijg ik meer kennis van datagedreven HR, capaciteitsplanning en SPP met behulp van het HR-dataportaal van PFZW?
  • Hoe krijg ik meer inzicht in het huidige plansysteem en meer kennis om het plansysteem te verbeteren?

Het kan ook dat in de organisatie een specifiek vraagstuk speelt of ontwikkeltraject op het gebied van capaciteitsplanning dan is dit bespreekbaar en de definitieve invulling van de ondersteuning en de interventie zal in overleg plaatsvinden.

Per organisatie is er maximaal €10.000 euro te besteden. In de selectie speelt mee dat de deelnemende organisaties een afspiegeling vormen van de branche intra/extramuraal, schaalgrootte en 24- uurszorg of dagbesteding en de variëteit in vraagstuk. Doe jij mee? Meld je aan!

Op naar een betere werk-privébalans

Het is belangrijk dat je als leidinggevende en medewerker de jaarurensystematiek (JUS) goed begrijpt, omdat het inzicht geeft in de beschikbare capaciteit in een bepaalde periode. Door een goede toepassing van de JUS krijg je als medewerker meer grip op het rooster. Ook de inzet en de aanvraag van het Balansverlof door medewerkers speelt hierbij een rol en heeft invloed op de beschikbare capaciteit in een periode en daarmee de realisatie van het rooster. Daarom gaan we in dit project ook aan de slag met het vergroten van kennis over JUS en Balansverlof bij zowel leidinggevenden als medewerkers. Tegelijkertijd halen we goede voorbeelden op zodat we die kunnen delen in de sector en handige tips om in de praktijk tot een goede JUS te komen en inzet van balansverlof.

De verschillende thema’s capaciteitsplanning, JUS en balansverlof zijn onderdeel van een reeks nog te plannen webinars. Al deze activiteiten moeten leiden tot:

  1. Een goede (betere) balans tussen werk en privé
  2. Verminderde werkdruk
  3. Lagere ziekteverzuim
  4. Werknemers die gezond en vitaal doorwerken tot hun pensioen
  5. Optimaal inzetten van voldoende medewerkers met de juiste capaciteit

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van deze webinars? Meld je dan aan voor de e-mail update!