Werk-privébalans

Het werk met mensen op de groepen kan soms complex en uitdagend zijn. Ook het rondkrijgen van de roosters is niet altijd even eenvoudig, bijvoorbeeld door onderbezetting of uitval. Herken jij dit? Dan is het niet gek als je een hoge werkdruk ervaart. Deze hoge werkdruk en werkstress zorgen ervoor dat het gemiddelde verzuim in de gehandicaptenzorg fors hoger ligt dan het Nederlands gemiddelde. Tijd om dat aan te pakken en daar verandering in te brengen!

Sociale partners in de gehandicaptenzorg hebben een project gelanceerd om drie aspecten rondom werkdruk aan te pakken. Door aan deze drie aspecten te werken, kan je de werk-privébalans bevorderen. Het project bestaat uit:

  1. Capaciteits- en kwaliteitsplanning: 5 pilots
  2. Hoe helpt JUS (Jaar-Uren-Systematiek) bij grip op werk en leven
  3. Roosteren: ontwikkeling, e-learning en workshops

Op naar een betere werk-privébalans

Vijf organisaties krijgen de mogelijkheid om mee te doen. Zij krijgen goed zicht op de verwachte zorgvraag en de benodigde personeelsinzet. Het is belangrijk dat je als medewerker en leidinggevende JUS goed begrijpt. Door deze goed toe te passen, krijg je als medewerker meer grip op het rooster. Daarom gaan we in dit project ook aan de slag met het vergroten van kennis over JUS bij zowel de leidinggevende als medewerkers. Tegelijkertijd halen we goede voorbeelden op zodat we kunnen verspreiden in de sector.

Ten slotte kunnen leidinggevenden en financieel managers gebruikmaken van een te ontwikkelen e-learning en vijf workshops over het belang van kwaliteit van de planfunctie en kennis over plannen en roosteren. Al deze activiteiten moeten leiden tot:

  1. Een goede (betere) balans tussen werk en privé
  2. Verminderde werkdruk
  3. Lagere ziekteverzuim
  4. Werknemers die gezond en vitaal doorwerken tot hun pensioen
  5. Optimaal inzetten van voldoende medewerkers met de juiste capaciteit

Voorbereiding in volle gang

De voorbereidingen voor dit project zijn momenteel in volle gang. Binnenkort gaat dit project van start. Wil jij als eerste op de hoogte zijn van dit project? Houd deze pagina dan goed in de gaten en volg ons op LinkedIn!