Merk je weleens dat de manier waarop collega’s met elkaar omgaan niet altijd soepel verloopt? Of denk je achteraf: dit hadden we anders moeten aanpakken of onderling moeten bespreken? Deze verbale conflicten kunnen leiden tot onveilige werksituaties. Net als roddelen, pesten en discriminatie. Dit zorgt voor onnodige stress en belemmeringen in het werkproces. Met dit project zet je concrete stappen om deze spanningen aan te pakken en samenwerkingen te verbeteren om zo een veilige werkomgeving te creëren.
Dit project helpt je om sterke, sociaalveilige en betrokken teams te vormen in jouw organisatie. Dat doen we door samen te werken en kennis te delen. Met elkaar creëren we een werkomgeving waarin iedereen zich prettig, gerespecteerd en gehoord voelt. Een omgeving waarin je lastige gesprekken op een goede manier kunt voeren en waarin de werkprocessen en onderlinge omgang verbeteren.
Hoe doen we dat?
Je kunt deelnemen aan het online lerend netwerk, dat bestaat uit drie bijeenkomsten. Ten tweede kun je je opgeven voor de projectgroep ´samen aan de slag´. Tot slot kun je gebruikmaken van het protocol grensoverschrijdend gedrag. Hieronder lees je meer over deze drie onderdelen.
1. Online lerend netwerk: leren van elkaar
Je kan deelnemen aan het online lerend netwerk over sociale veiligheid en teamdynamiek. Elk kwartaal kom je bijeen met HR-professionals, leidinggevenden en zorgprofessionals uit de gehandicaptenzorg. Je deelt ervaringen, leert van elkaar en komt tot praktische oplossingen voor vraagstukken. In totaal organiseert StAG drie bijeenkomsten, waarin je samen met andere professionals leert hoe je een positieve teamcultuur kunt creëren. Met input van experts en met jouw eigen ervaring bouwen we aan een veilig en prettige werkomgeving.
De drie online bijeenkomsten vormen samen een reeks. Het is wenselijk om je aan te melden voor alle drie de bijeenkomsten. Als dat niet past, kun je je ook aanmelden voor één van de bijeenkomsten. De data van de bijeenkomsten zijn:
- Woensdag 27 november, van 09:30 tot 11:00 uur
- Woensdag 5 maart, van 09:30 tot 11:00 uur
- Woensdag 4 juni, van 09:30 tot 11:00 uur
Aanmelden voor één van de bijeenkomsten
2. Projectgroep: samen aan de slag
Wil je de diepte in met jouw team? Meld je dan aan voor de projectgroep. Er kunnen maximaal zes teams deelnemen en elk team vormt een eigen projectgroep. Samen onderzoeken we de specifieke knelpunten die zich voordoen op het gebied van sociale veiligheid in jouw team. We bieden vooral inzichten in factoren die sociale veiligheid beïnvloeden, want die geven je weer handvatten voor vervolgstappen binnen jouw organisatie. Hoewel we niet direct in een verander- of implementatietraject stappen, halen we waardevolle feedback op en, op basis van de resultaten, testen we bij twee organisaties een kleine tool om sociale veiligheid verder te verbeteren.
Let op: het is wenselijk dat je ook aan het online lerend netwerk deelneemt. De inzichten uit de projectgroep willen we namelijk meenemen in het lerend netwerk en vice versa. Aanmelden voor de projectgroep kan onderaan het aanmeldformulier van het lerend netwerk.
Wat levert dit jouw team op?
- Inzichten op maat: je identificeert gezamenlijk knelpunten en ontvangt mogelijke oplossingen die specifiek passen bij jouw organisatie, gericht op sociale veiligheid.
- Tools en werkvormen: je krijgt toegang tot praktische hulpmiddelen om effectief om te gaan met deze uitdagingen en je team te versterken.
- Bijdragen aan de sector: deelname helpt niet alleen jouw team, maar draagt ook bij aan het verbeteren van de hele branche doordat we inzichten en best practices delen.
3. Protocol grensoverschrijdend gedrag
Eind 2023 is het protocol grensoverschrijdend gedrag gepubliceerd om organisaties in de gehandicaptenzorg te ondersteunen bij het bevorderen van sociale veiligheid. Tijdens dit project gebruiken we het protocol als basis en onderzoeken we samen hoe we het concreter en praktischer kunnen maken voor de dagelijkse praktijk, zodat het onder de aandacht blijft bij iedereen in jouw organisatie.
Via dit project ontwikkel je samen met ons tools en inzichten die niet alleen jouw organisatie helpen, maar ook bijdragen aan het creëren van een veiligere werkomgeving voor de hele branche.
De uitvoerende partij van dit project is Leergewoonte.