Impact van hormonale klachten

Hoe blijven collega´s vitaal en met plezier aan het werk? Wat vaak nog niet besproken wordt maar wat zeker impact heeft, zijn hormonale klachten op het werk. Dit thema bevindt zich nog in de taboesfeer. Hoog tijd om dat te veranderen! Door dit thema breed aan te vliegen en bespreekbaar te maken, kun je als organisatie je medewerkers, collega´s en leidinggevenden helpen om eerste stappen te zetten naar het vergroten van de kennis en bewustzijn rondom dit sociaal-medische onderwerp. Dit project helpt je daarbij.

Het doel van dit project is om de erkenning en bewustwording van de impact van hormonale klachten op het werk te vergroten. Via diverse webinars vergroot dit project de algemene kennis over het onderwerp. Denk aan disbalans door menstruatie, pre-menstruatie, zwangerschap, de overgang, stress en werkdruk in combinatie met de overgang, leefstijladviezen, doorverwijsadviezen naar experts en hormoonspecialisten, en nog veel meer! Vervolgens stimuleren we de dialoog tussen medewerker, HR-professional en leidinggevende middels advies en ondersteuning. Dit vermindert de kans op uitval van medewerkers doordat zij betere regie over zichzelf hebben en ondersteuning krijgen vanuit hun werkgever.

Wat heb je (als organisatie) aan het project?

Dit project moet leiden tot:

 • Verbeteren van inzicht in oorzaken balans/disbalans;
 • Vergroten van cycluskennis;
 • Aanleren van gezondere leefstijl;
 • Verminderen van uitval en verzuim door hormonale klachten en overgangsklachten (fysiek/psychisch);
 • Versterken van de vitaliteit en de gezondheid van de medewerker;

Hoe kun je dit inzetten?

Maak gebruik van dit project om dit thema in te bedden in het HR-beleid van jouw organisatie. Door deelname laat je zien dat dit thema onderdeel is van de open cultuur in de organisatie en stimuleer je een open dialoog tussen medewerkers en leidinggevende. Niet te vergeten dat je zo ook laat zien dat je als organisatie de medewerkers goed ondersteunt. En dat zowel zij als dit onderwerp serieus genomen worden. Ervaren medewerkers hormonale klachten, dan kun je hen doorverwijzen naar een hormoonspecialist. Dit wordt vergoed vanuit de zorgpolis.

Doe mee met dit project en biedt jouw medewerkers de kans om alle webinars te volgen, blogs te lezen, de podcast te beluisteren en een online zelftest te doen. Hiermee verkrijgen medewerkers meer inzicht en kennis over hun klachten en kunnen zij zelf ingrijpen om fit en vitaal te blijven en uitval te voorkomen.  Er zijn 8 webinars waarvoor medewerkers zich telkens kunnen aanmelden. Dit zijn de thema’s:

 • Hormonen, zijn mannen en vrouwen zo verschillend;
 • Hormonale achtbaan tijdens de menstruele cyclus en de overgang;
 • Hormonale klachten;
 • Hormonen en leefstijl;
 • Hormonen en depressie;
 • Hormonen en stress;
 • Hormonale klachten en relatie (ook voor partners en huisgenoten)
 • Hormonale klachten en werkvloer (voor alle werknemers);

Voorbereidingen in volle gang

Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang. Op donderdag 14 maart om 15:00 uur start dit project met een informatief webinar voor directieleden. Het doel van dit webinar is om bewustwording te creëren rondom verzuim door hormonale klachten; om handvatten te bieden om tot beleid te komen over hoe je verzuim terug kunt dringen. Wat heb je dan als beleidsbepaler nodig?

Op 21 maart is er een informatief webinar voor leidinggevenden en HR-professionals. Hoe herken je hormonale klachten bij je medewerker? Wat heb je als HR-manager nodig om hormonale klachten bespreekbaar te maken? En wat zijn de do’s en dont’s voor leidinggevenden?

De lancering van dit project voor medewerkers vindt plaats op 3 april, met elke 6 weken een webinar met uitgelicht thema. Deze data worden binnenkort bekendgemaakt.