Wat houdt Balansverlof in?

Wat houdt Balansverlof in?

Gezond en met meer werkplezier aan het werk. Dat is een van de effecten van het balansverlof. Sinds januari 2023 kunnen medewerkers in de gehandicaptenzorg gebruikmaken van het Balansverlof. Jaarlijks krijgen medewerkers zo´n 57 uur balansverlof waarmee zij tijdelijk minder uren kunnen werken of tijdelijk afstand van het werk kunnen nemen. Dit kan een uitkomst bieden bij persoonlijke, bijzondere of onvoorziene situaties. Maar medewerkers kunnen het ook gebruiken voor loopbaanoriëntatie en persoonlijke ontwikkeling. Zo maakt Balansverlof het mogelijk om meer grip te krijgen op een betere werk-privébalans.

Wat heb je (als organisatie) aan het project?

Als organisatie kun je het Balansverlof zien als een ´potje tijd´ dat een medewerker krijgt. De medewerker en werkgever of HR-professional moeten samen het goede gesprek voeren hoe dit potje tijd het beste besteed kan worden. De werkgever speelt hierin dus ook een rol. StAG ondersteunt werkgevers en medewerkers bij het Balansverlof door hulpmiddelen aan te reiken met informatie over het Balansverlof. Dit is vooral bedoeld om aan te zetten om de regeling te gebruiken en er met elkaar het goede gesprek over te voeren.

Voorbereiding in volle gang

Op dit moment zijn de voorbereidingen voor het Balansverlof in volle gang. De uitvoering van dit project vindt plaats in juli, augustus en september 2024.