Wat kun je doen aan ongewenst gedrag als werknemer?

Maak ongewenst gedrag bespreekbaar

Het is ontzettend belangrijk om ongewenst gedrag bespreekbaar te maken. Niet alleen om een veilig werkklimaat te creëren, maar ook om jou als werknemer te helpen en te steunen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag op de werkvloer. Het bespreekbaar maken van de situatie is daarbij vaak de eerste stap. Je kunt bijvoorbeeld bij een vertrouwenspersoon terecht voor advies of begeleiding.  Praat ook met je collega’s over ongewenst gedrag en benadruk dat het niet oké is. Daarnaast kun je ook een training aanvragen bij je leidinggevende of de vertrouwenspersoon. Dit kan een training zijn over grenzen aangeven, maar ook hoe je ongewenst gedrag kan voorkomen. Op deze pagina vind je informatie over de mogelijkheden die je hebt.

Training

Vertrouwenspersoon

Heb je te maken met ongewenst gedrag? Heb je het idee dat een collega te maken heeft met ongewenst gedrag? Maak dit bespreekbaar! Dit kan met elkaar, maar een vertrouwenspersoon speelt hierin ook een belangrijke rol.

Neem contact op met de vertrouwenspersoon die aan jouw organisatie is verbonden. De vertrouwenspersoon zorgt voor opvang, advies, ondersteuning en begeleiding.

Vertrouwenspersoon

Altijd melden, Altijd bespreken, Altijd handelen

Heb jij al eens agressief gedrag meegemaakt of maak je het zelfs regelmatig mee? Gaat de cliënt over jouw grens? Dan is het belangrijk om er zo veel mogelijk grip op te krijgen. Zo kun je deze vorm van ongewenst gedrag zo goed mogelijk voorkomen en ben je optimaal voorbereid als het zich toch voordoet. Hieronder vind je vijf oplossingen waarmee je zelf aan de slag kunt. Bij elke oplossing kun je doorklikken voor meer informatie, tips en tools.

Altijd melden, Altijd bespreken, Altijd handelen

Dit doe je voor jezelf

Dit doe je voor jezelf

Heb jij te maken met ongewenst gedrag? Dit kun je doen.

Dit doe je voor je team

Dit doe je voor je team

Wil jij het veiligheidsbewustzijn vergroten binnen je team? Dit kun je doen.

Dit doe je voor je organisatie

Dit doe je voor je organisatie

Van preventie tot nazorg en van RI&E tot evaluatie van maatregelen. Dit kun je doen.

Dit moet volgens de wet en inspectie

Dit moet volgens de wet en inspectie

De Arbowet schrijft regels voor en Inspectie SZW handhaaft deze regels. Bekijk de regels.

Met onderstaande knop keer je terug naar de hoofdpagina van de campagne.

De werkgever kan veel doen om ongewenst gedrag te voorkomen. Denk aan het verplichten van trainingen op het gebied van ongewenst gedrag en het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Met de knop hieronder vind je hier meer informatie over.