Is dit oké?

Maak ongewenst gedrag bespreekbaar

Is het oké als je uitgescholden wordt door een cliënt? Is het oké als je te maken hebt met agressie? Is het oké als een cliënt je fysiek aanvalt? Is het oké als de familie en cliënt ongepaste en seksueel getinte opmerkingen naar je roept?

Dat is niet oké.

Seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld zijn vormen van ongewenst gedrag dat als grensoverschrijdend wordt ervaren. Dit wil je voorkomen op de werkvloer. Er moet een cultuur zijn waarin slachtoffers van ongewenst gedrag hun verhaal kwijt kunnen en het bespreekbaar kunnen maken. Op deze pagina vind je daar hulpmiddelen voor, zoals tips, tools en trainingen

Is dit oke?

Dit doe je voor jezelf

Dit doe je voor jezelf

Heb jij te maken met ongewenst gedrag? Dit kun je doen.

Dit doe je voor je team

Dit doe je voor je team

Wil jij het veiligheidsbewustzijn vergroten binnen je team? Dit kun je doen.

Dit doe je voor je organisatie

Dit doe je voor je organisatie

Van preventie tot nazorg en van RI&E tot evaluatie van maatregelen. Dit kun je doen.

Dit moet volgens de wet en inspectie

Dit moet volgens de wet en inspectie

De Arbowet schrijft regels voor en de Nederlandse Arbeidsinspectie handhaaft deze regels. Bekijk de regels.

De werkgever kan veel doen om ongewenst gedrag te voorkomen. Denk aan het verplichten van trainingen op het gebied van ongewenst gedrag en het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Met de knop hieronder vind je hier meer informatie over.

Het belangrijkste is dat werknemers met elkaar praten over ongewenst gedrag en weten bij wie ze terechtkunnen als er sprake is van ongewenst gedrag op de werkvloer. De vertrouwenspersoon speelt hierin een belangrijke rol. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.