Komen mannen van Mars en vrouwen van Venus?

27 maart 2024

Arbeidsmarktgehandicaptenzorg

Heb je ooit het boek ‘Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’ gelezen? Onlangs dook ik in deze fascinerende discussie over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Het zette mij aan het denken.

Het begint allemaal voor de spiegel: we zien duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Van lengte tot gewicht en zelfs vetpercentage. Er zijn op het eerste gezicht meerdere verschillen zichtbaar. Mannen zijn gemiddeld 11 centimeter langer en wegen gemiddeld 12 kilo zwaarder. Maar de meest ingrijpende verschillen worden bepaald door onze hormonen; een aspect waar de medische wetenschap nog niet voldoende aandacht aan besteedt.

Verschillen in medicatie

Tot op de dag van vandaag blijft hormonale gezondheid onderbelicht. Een zorgwekkende constatering, vooral omdat hormonen de oorzaak zijn van zoveel gezondheidsklachten. En dan is er nog de aanpak… Vrouwen hebben vaak een andere behandeling nodig dan mannen. Neem bijvoorbeeld medicatie waarvoor vrouwen dezelfde dosering als mannen krijgen, ongeacht het feit dat de biomassa echt verschilt met die van een man. Dit kan leiden tot meer bijwerkingen en een ander effect van de medicatie.

De overgang

Een ander punt van aandacht is de overgang. Niet alleen vrouwen ervaren deze levensfase, ook mannen hebben hun versie! De penopauze. Dit is een overgang waarbij vooral het testosteron daalt, terwijl dat bij vrouwen het vrouwelijk hormoon oestrogeen is.Hierbij zien we wel degelijk een aantal overeenkomsten als het gaat om klachten, zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen en een verlaagd libido. Maar er zijn ook verschillen. Waar mannen kampen met de afname van spiermassa en erectieproblemen, ervaren vrouwen opvliegers, haaruitval, urineverlies, depressieve gevoelens en meer. Het wordt duidelijk dat begrip voor deze verschillen essentieel is voor een effectieve gezondheidszorg.

Gelijkheid in ongelijkheid

We verdienen allemaal gezondheidszorg die onze unieke behoeften erkent. Ook op basis van de verschillen in het lichaam. Voorlichting over hormonale problemen en lichamelijke verschillen is dan ook cruciaal. Laten we samen streven naar gelijkheid in de ongelijkheid, zodat iedereen de zorg krijgen die ze verdienen, gebaseerd op het eigen lichaam en niet standaard op het lichaam van de man. Dat is de enige manier om hormonale klachten effectief aan te pakken.

Hoor meer over hormonen

Het is de hoogste tijd dat we bewust worden van de complexe dans van hormonen die ons leven beïnvloedt. Door onszelf goed te laten voorlichten over de behoeften van ons lichaam, kunnen we zelf ook proactief beter zorgen voor onze gezondheid. In het gratis webinar op 23 april leggen we graag uit hoe het zit met de verschillen tussen mannen en vrouwen en wat dit voor de gezondheid van jou als vrouw of man betekent. Schrijf je via de website.

Catherine Martens, Care for Women