Kijk nu de webinars Fysieke belasting terug!

21 december 2023

Arbeidsmarktgehandicaptenzorg

Hoe blijf je gezond werken in de gehandicaptenzorg? Hoe voorkom je klachten aan rug, nek of schouders? Als aanvulling op de Arbocatalogus Gehandicaptenzorg legde Nico Knibbe (Bewegingswetenschapper bij LOCOmotion) in een reeks mini webinars uit hoe je collega’s op de groepen kunt ondersteunen om fysieke overbelasting tegen te gaan.

Webinar gemist?

Je kunt alle webinars nu terugkijken of delen met je collega’s of de bijbehorende presentaties teruglezen.

Webinar: BeleidsSpiegel

In deze webinar leer je alle ins en outs kennen van de BeleidsSpiegel. Dit is een online checklist waarmee je het beleid rondom fysieke belasting in kaart brengt en toetst aan de landelijke afspraken in de Arbocatalogus Gehandicaptenzorg. Als blijkt dat er op bepaalde vlakken nog kansen liggen, geeft de BeleidsSpiegel je verbetertips.

Webinar: Praktijkrichtlijnen en de Tilthermometer

De Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting geven precies aan wat te zwaar is en wat niet. Met de TilThermometer toets je of collega’s op de groepen wel volgens die praktijkrichtlijnen werken of dat ze overbelast worden. In een kwartier leggen we je uit wat de praktijkrichtlijnen zijn en hoe de TilThermometer werkt, zodat je daar direct na dit webinar mee aan de slag kunt.

Webinar: Keuzestress?

Stel je voor: je hebt (straks) de BeleidsSpiegel, TilThermometer en mogelijk ook de RisicoRadar op orde. Maar wat ga je dan precies doen? Iedereen trainen? Andere hulpmiddelen gebruiken? Ergocoaches opleiden? Zorgen voor budget? Ruimtes aanpassen? Voordat je er erg in hebt, zie je door de bomen het bos niet meer. In een kwartier leren we je daarom scherpe keuzes maken.

Webinar: Effectief leren

Bij fysieke belasting draait het vaak om iets aan- of afleren. Hoe zorg je ervoor dat collega’s op de groepen effectief leren? Hoe kun je daarbij handig gebruikmaken van Free Learning, de Leerstand en GoedGebruik? En wat kan de Voilà-methode voor jou betekenen? Na dit webinar weet je het antwoord op deze vragen.

Bijeenkomst 29 februari

Omdat de mini-webinars met veel belangstelling werden gevolgd, pakken we nu door. Op 29 februari 2024 organiseren we een live bijeenkomst waar we ervaringen met elkaar uitwisselen, langer stil staan bij details en wat meer de tijd nemen. Hoe ziet jouw beleid fysieke belasting eruit? Meld je aan!

Arbocatalogus Gehandicaptenzorg

Je staat altijd klaar voor patiënten en zorgt ervoor dat zij de beste verzorging krijgen. Maar denk je tijdens een drukke werkdag ook aan je eigen gezondheid en veiligheid? Hoe zorg je dat je jouw dagelijkse werkzaamheden zo gezond en veilig mogelijk uitoefent? De Arbocatalogus Gehandicaptenzorg helpt je arbeidsrisico’s te herkennen, voorkomen, bespreekbaar te maken en aan te pakken. Je vindt er maatregelen en tips voor gezond en veilig werken. Daarnaast kun je de arbocatalogus gebruiken om arborisico’s bespreekbaar te maken en aan te geven wat er in jouw werksituatie verbeterd kan worden.