Herken hormonale klachten en verminder de impact op het werk

20 juni 2024

Arbeidsmarktgehandicaptenzorg

Weet jij dat een vrouw in haar leven gemiddeld 2255 dagen ongesteld is? Dat is bijna 6,5 jaar! Van al die vrouwen heeft 80% een vorm van PMS. Dat is een heftige reactie van het lichaam op het natuurlijk stijgen en dalen van de hormonen. De klachten kunnen zo heftig zijn dat ze het dagelijks leven en werk beïnvloeden.

Ook krijgt elke vrouw vanaf een jaar of 45 te maken met de overgang. Daarvan ervaart 33% ernstige klachten. De klachten die het meeste invloed hebben op het werk zijn vermoeidheid, concentratieverlies, vergeetachtigheid en een kort lontje. Hormonen spelen dus een grote rol in verschillende fases van het leven én op de werkvloer. Gelukkig kun je hier goed iets aan doen, als medewerker én werkgever.

Wat kun je doen?

Het herkennen en erkennen van symptomen is het belangrijkst. Beweeg weg van snelle conclusies zoals dat de symptomen te maken hebben met een burn-out of depressie. Leer je lichaam goed kennen en klachten te begrijpen. Ook is het belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Op het werk kun je aangeven wat je nodig hebt om je werk goed en met plezier te blijven doen. En als werkgever kun je hiertoe de ruimte en ondersteuning bieden. Op 24 juni is het gratis webinar van StAG en Care for Women geweest waarin je leert om hormonale klachten te herkennen en hoor je wat je kunt doen op het werk bij cyclus gerelateerde klachten en bij overgangsklachten.

Blijf je hormonen de baas

De impact van hormonale klachten op het werk is groot. Daarom duikt StAG de komende maanden in de wereld van hormonen. Samen met Care for Women zijn we een programma gestart waarin we aandacht vragen voor dit onderwerp, het gesprek hierover stimuleren en waarin we aanbod ontwikkelen dat hieraan bijdraagt. Dit programma is niet alleen voor vrouwelijke werknemers, maar ook voor de mannelijke collega´s, leidinggevenden, bestuursleden en het thuisfront! We hebben allemaal wel iemand in onze omgeving die kampt met hormonale klachten. Daarom is iedereen van harte welkom bij de gratis webinars. Schrijf jezelf, je collega of partner gerust in.

 

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten van de StAG? Meld je dan aan voor onze update.