De scenario-analyse is uitgevoerd in opdracht van het AZW-programma. In het AZW-programma werken het ministerie van VWS, de StAG en acht andere arbeidsmarktfondsen in zorg en welzijn samen om betrouwbare, onafhankelijke informatie te bieden over de arbeidsmarkt. Met deze scenario-analyse laat het AZW-programma zien aan welke knoppen gedraaid kan worden om tekorten gedeeltelijk terug te dringen. Zo wordt de discussie over de arbeidsmarkt inhoudelijk gevoed en gestimuleerd.
Drie voorstelbare toekomstbeelden
In de scenario-analyse zijn acht scenario’s voor de arbeidsmarkt zorg en welzijn in 2033 uitgewerkt. Deze scenario’s zijn individuele, op zichzelf staande thema’s waar in meer of mindere mate op ingezet kan worden om het toekomstige arbeidsmarkttekort te verminderen, zoals preventie, onderwijs of informele zorg en ondersteuning. In werkelijkheid staan de toekomstscenario’s niet op zichzelf. Soms is het ene scenario nodig om het andere te realiseren. En andersom overlapt de impact van scenario’s ook. In het onderzoek zijn de scenario’s daarom ook in samenhang bekeken en worden de individuele scenario’s die logisch met elkaar samenhangen geclusterd in drie toekomstbeelden:
- Sterker als samenleving: door gezamenlijke inzet vanuit de samenleving wordt de vraag naar zorg en welzijn gedempt;
- Focus op functioneel: anders organiseren, zodat personeel zich meer kan focussen op hun kerntaak;
- Power to the professional: (her)waarderen en ontzorgen van personeel in de sector.
Geen van de toekomstbeelden lost het arbeidsmarkttekort op. Het arbeidsmarkttekort dreigt zelfs zo groot te worden dat naast flankerend beleid ook impopulaire beleidskeuzes nodig zijn die het fundament van het stelsel raken. Dit rapport is dan ook bedoeld om onder meer de politiek, vakbeweging, werkgevers, zorg- en welzijnsprofessionals en het maatschappelijk middenveld te helpen om samen het gesprek over de toekomst van de arbeidsmarkt aan te gaan.
Over het onderzoek
In opdracht van de sociale partners in het AZW-programma en het ministerie van VWS heeft onderzoeks- en adviesbureau Rebel Group de scenario-analyse uitgevoerd. De scenariostudie bouwt voort op het Prognosemodel Zorg en Welzijn, wat de basis vormde voor het berekenen van de arbeidsmarktimpact. De berekening van de maximale arbeidsmarktimpact per scenario is gebaseerd op aannames. Deze aannames zijn onderbouwd met databronnen en cijfers uit eerder onderzoek, en soms aangescherpt na consultatie van onafhankelijk experts en praktijkdeskundigen.