StAG | Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg

Ga naar hoofdmenu / zoekveld.

  1. Home 
  2. Nieuws 
  3. Helft zorgpersoneel ervaart ongewenst gedrag, aanpak VeiligPlus kan helpen

Ongewenst gedrag komt het vaakst voor in sectoren zorg en welzijn

29-01-2019

Werkenden in de sectoren zorg en welzijn hebben van alle beroepsgroepen het vaakst te maken met ongewenst gedrag, zoals seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en TNO. Ruim de helft (52%) zegt dit gedrag in 2017 minstens één keer te hebben meegemaakt bij cliënten of patiënten. Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG) herkent de signalen en zet met de VeiligPlus-aanpak vol in op het bespreekbaar maken van gevoelens van onveiligheid.

Uit het onderzoek van het CBS en TNO naar arbeidsomstandigheden blijkt dat de helft van de verpleegkundigen en artsen wordt geïntimideerd. En ruim een op de drie verpleegkundigen heeft weleens te maken gehad met ongewenste seksuele aandacht. In de gehandicaptenzorg heeft vakbond CNV Zorg & Welzijn eerder aangegeven dat uit hun onderzoek blijkt dat 9 op de 10 medewerkers te maken heeft met agressie.

VeiligPlus-aanpak

Sociale partners in de gehandicaptenzorg, verenigd in de StAG, benadrukken al langer dat werken in de branche veiliger moet. Ze pleiten voor een open en veilige cultuur op het werk, waarin collega’s met elkaar kunnen praten over je gevoel van onveiligheid. Daarom hebben ze de VeiligPlus aanpak ontwikkeld, gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde en in de praktijk getoetste methodiek van Stichting IZZ.

Vier stappen

Met de VeiligPlus-aanpak kan elke organisatie in de gehandicaptenzorg zelf aan de slag om ongewenst gedrag en onveiligheid bespreekbaar te maken. De aanpak bestaat uit vier stappen die ervoor zorgen dat er een continue dialoog ontstaat tussen zorgprofessionals onderling, maar ook tussen de werkvloer en het management. Door met elkaar te praten, wordt duidelijk welke situaties leiden tot veiligheidsdilemma’s bij medewerkers en wat de organisatie kan doen om deze weg te nemen.

Tot nu toe gingen 97 teams succesvol aan de slag met de VeiligPlus-aanpak. Nog eens tien organisaties starten dit jaar met de aanpak. Voor meer informatie over deelname kunt u contact opnemen met Michiel Hietkamp, projectleider VeiligPlus-aanpak, 06 83697718

terug naar boven

Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg | Lange Voorhout 9-13 | 2514 EA Den Haag | T: (070) 376 57 29 | E: stag@caop.nl